Kedilerde Doğum ve Yavru Kedi Bakımı

Kedilerde Doğum ve Yavru Kedi Bakımı

Hamile Kediler ve Yavru Kediler: Eksiksiz Kılavuz

Birçok insan için kedilerinin hamile olduğunu öğrenmek sürpriz olur. Hatta kedilerinin fazladan atıştırmalıklardan biraz uzaklaştığını düşünmüş olabilirler. Bazen bir kedinin hamile olduğunu söylemek o kadar zordur ki, bir yavru kedi sahibi olana kadar bunu bilemezsiniz. Bu sebeplerden dolayı hamile kedinizin bakımı bazen doğum öncesi bakım açısından zor olabilir. Kediler oldukça kendi kendilerine yetme eğiliminde olsalar da, kedinizin hamileliği ve doğumu sırasında dikkate alınması gereken bazı önemli şeyler vardır. Bu kılavuz, bir kedinin hamile olup olmadığını nasıl anlayacağınız, kedilerin ne kadar hamile kaldığı, beslenme ihtiyaçları, kedi doğumunun aşamaları ve yeni doğan yavru kedilere nasıl bakılacağı da dahil olmak üzere, kedi hamileliği ve doğumu hakkında bilmeniz gereken her şeyi içerir.

Belirli bir bölüme atlamak için aşağıya tıklayın:

  • Bir Kedinin Hamile Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
  • Kediler Ne Kadar Hamile Kalır?
  • Hamile Bir Kedi Ne Beslenir?
  • Hamile Kediler İçin Güvenlik Hususları
  • Kedinizi Doğum Sırasında Nasıl Konforlu Hale Getirirsiniz?
  • Kedi Doğumunun Aşamaları
  • Doğum Sonrası Bakım
  • Yavru Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Bir Kedinin Hamile Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir kedinin hamile olduğunun belirtilerini görmek çok zor olabilir. Hamileliği doğrulamanın en kesin yolları kan testi, ultrason, röntgen veya abdominal palpasyonu içerir.

Bir kedi hamileyken, genellikle "kraliçe" olarak anılır. Genellikle bir kraliçenin davranışı hamilelik sırasında büyük ölçüde değişmez, ancak bazı kediler daha sevecen veya saldırgan olabilir. Sonunda, kedinin karnı daha yuvarlak görünebilir veya meme uçları daha belirgin hale gelebilir. Bununla birlikte, bu belirtiler bazen hamileliğin sonlarına kadar ortaya çıkmaz. Kediler ayrıca yalancı hamilelikten veya yalancı hamilelikten de muzdarip olabilir. Hamile olmayan kraliçelerin emzirme ve davranış değişiklikleri gibi semptomlar göstermesine izin veren hormonal dengesizliklerden kaynaklandığına inanılıyor. Bu değişiklikler genellikle kızgınlığı bittikten bir ila iki ay sonra ortaya çıkar ve bir aya kadar sürebilir.

Kediler Ne Kadar Hamile Kalır?

Kedi gebelik süresi (kedi gebelik süresi) ortalama olarak yaklaşık 63-65 gün veya yaklaşık iki aydır.

Hamile Bir Kedi Ne Beslenir?

Hamile kedilerin farklı beslenme ihtiyaçları vardır. İşte hamile bir kedi için doğru mamayı sağlamak hakkında bilmeniz gerekenler.

Yüksek Kalorili Kedi Maması Besleyin

Gebe kediler, gebeliğin dördüncü haftasında daha yüksek kalorili bir diyete geçmelidir. Kraliçeler, sütten kesme yoluyla bu yüksek kalorili diyete devam etmelidir.

Sık Öğün Sağlayın

Hamile ve emziren kediler, yavru kedilerin büyümesi, doğumu ve beslenmesiyle ilişkili olarak çok daha yüksek bir metabolik talebe sahiptir, bu nedenle bu diyetler yeterli beslenmenin sağlanmasına yardımcı olabilir. Büyüyen fetüsler nedeniyle kedinizin midesinde de daha az yer olacağını unutmayın. Bu, daha küçük, daha sık yemek yemesi gerekeceği anlamına gelir.

Hamile Kediler İçin Sağlık ve Güvenlik Hususları

Bir kedinin hamile olduğu onaylandıktan sonra, bir evcil hayvan ebeveyninin bilmesi ve dikkate alması gereken birkaç şey vardır.

Vajinal Kanamaya Dikkat Edin

Herhangi bir kedi hamileliği sırasında vajinal kanama anormaldir ve endişe nedeni olmalıdır. Kanama, gebeliğin erken veya orta aşamalarında fark edilirse, kraliçenin düşük yapmış veya bebekleri aldırmış olması muhtemeldir. Gebeliğin sonunda kanama fark edilirse, anne erken doğum yapıyor olabilir ve acil veteriner müdahalesi gerekir.

Kedinizi Dışkı Testi İçin Alın

Bağırsak parazitleri hem anne karnında (anne karnında) hem de emzirme sırasında yavru kedilere yayılabileceğinden, veterineriniz tarafından kontrol edilen taze bir dışkı örneği almanız önerilir. Bazıları tehlikeli olabileceğinden, hamile veya emziren kedinizde reçetesiz satılan solucan gidericileri KULLANMAYIN. Dışkı örneği parazitik enfeksiyon kanıtı gösteriyorsa, veterineriniz uygun ilacı reçete edebilir.

Hamile Kedileri Güvenli Pire Önleyici Ürünlerde Tutun

Hamilelik sırasında, kedinizi güvenli, veteriner onaylı bir pire önleyici ile tutmak daha da önemlidir. Belirli bir pire önleyicinin hamile kedilerde kullanım için güvenli olduğundan emin olmak için daima veterinerinize danışın. Kedinizi pireden uzak tutmak sadece onların güvenliği için değil, yavru kedilerinin güvenliği için de önemlidir. Pire anemisi, genç yavru kedilerde en yaygın ölüm nedenlerinden biridir.

Hamile Kediler İçin Aşı Yok

Ayrıca kediler hamilelik sırasında asla aşılanmamalıdır. Aşılar, bir kediyi gelişmekte olan bebekler için önemli doğum kusurları riskine sokabilir. Üreme için kullanılan herhangi bir kraliçe, hamilelikten önce aşıları ve koruyucuları konusunda güncel olmalıdır.

Kedinizi Doğum Sırasında Nasıl Konforlu Hale Getirirsiniz?

Hamile kediler çok bağımsızdır ve genellikle doğum yapmadan önce yuva yapmak için kendi sessiz alanlarını bulurlar. Ve kediniz nerede doğum yapmak istediğine kendisi karar verebilirken, bir yuva kutusu kurmak veya evin sessiz bir bölümünde. Kedinizin içeri girip çıkmasını kolaylaştırmak için kenarları alçak olan büyük bir karton kutu kullanabilir veya sadece yumuşak, temiz yatak örtüleri koyabilirsiniz. Nevresim olarak gazete veya havlu kullanabilirsiniz. Kedi yavrularını emzirirken kolayca erişebilmesi için kum kabını, mamasını ve suyunu yakınına koyun. Yuvalama alanını hamile kraliçenin rahat hissetmesi için yeterince özel tutun, ancak yine de olası komplikasyonları izleyebilmeniz için erişilebilir durumda tutun.

Kedi Doğumunun Aşamaları

Kedilerde doğumun üç aşaması vardır.

Doğumun Birinci Aşaması:

 Kasılmalar ve Huzursuzluk. Birinci aşama serviksin gevşemesi ve aralıklı kasılmaların başlaması olarak tanımlanır. Bununla birlikte, doğum sürecinin bu noktasında kedinizin kasılmaları olduğunu göremeyecek veya söyleyemeyeceksiniz. Tam kasılmaların başlamasından 12-36 saat sonra vücut ısısı da 99°F veya altına düşecektir.

Doğumun İkinci Aşaması: Doğum

Kedilerde doğumun ikinci aşaması, sonunda bir yavru kedinin doğumuna yol açan daha güçlü ve daha sık rahim kasılmalarıyla başlar. Doğum sürecinde kedinizi hareket ettirmeyin veya dikkatini dağıtmayın çünkü stresli hissederse doğumu durdurabilir ve ertesi gün yeniden başlayabilir. Bireysel kraliçeye bağlı olarak, yavru kediler genellikle her 30-60 dakikada bir doğarlar ve tüm çöp altı saatten daha kısa sürede doğar. Hamile kedilerin bir çöpte dört ila altı yavru kedisi olabilir. Bir sorun olmadığından emin olmak için yavru kediler arasındaki süreyi takip etmek için bir zamanlayıcı kullanabilirsiniz.

  • Komplikasyonları İzle

Distosi, zor doğum anlamına gelir ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Annenin şiddetli kasılmaları varsa ve 60 dakikadan fazla bir süredir yavru doğurmadan ıkınıyorsa, en kısa zamanda bir veteriner tarafından görülmelidir.

Yavru Kedi Doğduktan Sonra Ne Yapmalısınız?

Yavru kediler, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra anne kedi tarafından çıkarılan koruyucu bir cenin zarı ile doğarlar. Fetal zarlar genellikle kırmızımsı sarı renktedir ve amniyon sıvısında yüzen fetüsü çevreler. Anne kedi doğumdan sonraki ilk dakika içinde cenin zarını çıkarmazsa, keseyi kırmanız ve yavru kedinin burnundaki sıvıyı silmeniz gerekecektir. Ardından, baş aşağı bakacak şekilde ağzı açın ve kalan zarları veya sıvıyı temizleyin. Ardından, vücudunu bir havluyla sıkıca okşayarak yavru kediyi nefes almaya teşvik edebilirsiniz. Doğum sırasında göbek bağı kopmadıysa veya anne kedi onu yırtmadıysa bağlantıyı kesmeniz gerekir. Kordonu yavru kedinin vücudundan yaklaşık bir inç uzakta kırmayı hedefleyin. İlk iki parmağınız ve başparmağınız ile yırtın ama kordondan çekmemeye dikkat edin çünkü bu yavru kedinin organlarına zarar verebilir.

Doğumun Üçüncü Aşaması: Doğum Sonrası

Doğumun üçüncü ve son aşaması plasentanın geçişidir. Her yavru kedinin geçişinden sonra yeşilimsi siyah bir fetal zar kütlesi (bazen "doğum sonrası" olarak adlandırılır) dışarı atılır.

Plasentayı Göremiyorsanız Veteriner Hekimi Arayın

Tutulan plasenta, anne kedinin doğum sırasında plasentayı çıkaramaması durumunda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bu, ateşe, enfeksiyona, iştahsızlığa ve yavru kedi bakımında başarısızlığa yol açabilir. Kraliçenin plasentası kalmışsa, mümkün olan en kısa sürede onun için veteriner bakımına başvurmanız gerekecektir.

Bir Kedi Doğum Yaptıktan Sonra Vajinal Akıntı Ne Kadar Sürer?

Vajinal akıntı, yavru kedi doğduktan sonra üç haftaya kadar sürebilir. Çoğunlukla eski kandan oluştuğu için akıntı normalde kırmızımsı-siyah görünür. Akıntı aşırı kanlıysa veya irin gibi görünüyorsa kraliçe en kısa sürede veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Doğum Sonrası Bakım

Kediniz doğum yaptıktan sonra asıl iş başlar. İşte doğum sonrası bakım, beslenme ve emzirme hakkında bilmeniz gerekenler.

Yüksek Kalorili Bir Diyetle Beslenmeye Devam Edin

Kediniz emzirdiği (yavrularını emzirdiği) sürece daha yüksek kalorili (hamilelik veya yavru kedi) diyetinde tutulmalıdır. Her zaman onun için yiyecek ve tatlı su bulundurmalısınız.

Alanı Özel ve Sessiz Tutun

Anne ve yavru kedileri evin sessiz, trafiğin az olduğu bir bölgesinde tutulmalıdır. Etrafında çok fazla kargaşa varsa strese girebilir ve yavru kedilerini ihmal edebilir. Yavru kediler yaşlandıkça ve daha fazla çılgınlaştıkça, kediniz uzaklaşmak ve uyumak, bakım yapmak veya ev halkıyla sosyalleşmek için daha fazla zaman isteyecektir. Kedinize yavru kedilerden uzaklaşması için yer verin, ancak onları kontrol etmek için sık sık geri geldiğinden emin olun.

Hemşirelik ve Emzirmeyi İzleme

Kolostrum, anne kedinin yavruları için ürettiği ilk süttür. Yavru kedilerin yeterli miktarda kolostrum almaları zorunludur çünkü bu kolostrum, bağışıklık sisteminin uygun şekilde olgunlaşması için gerekli olan hayati besinleri ve immünoglobulinleri içerir. Yeni doğmuş yavru kediler bir ila iki saatte bir emzirilmelidir, bu nedenle kediniz muhtemelen ilk veya iki hafta boyunca sürekli olarak onlarla birlikte olacaktır. Kedinizin süt üretmediğini veya yavru kediyi emzirmesine izin vermediğini düşünüyorsanız, hemen veterinerinizle iletişime geçin. Bazı anneler bir tehdit algıladıklarında insanlara veya diğer evcil hayvanlara karşı saldırganlık gösterebileceğinden, yavru kedilere yaklaşırken dikkatli olun. Kediniz emzirirken ilaç ve aşı vermekten kaçının. Kediniz hastalanırsa, derhal veterinerinizi arayın ve gerektiğinde güvenli ilaçlar yazabilmeleri için emzirdiğini bilmelerini sağlayın. Kediniz aşağıdakilerden herhangi birini yaparsa, veterinerinizle iletişime geçin:

Erkek Kedileri Doğum Yaptıktan Sonra Dişi Kedinizden Ayrı Tutun

Dişi kediniz kısırlaştırılmamış bir erkek kedinin yanındaysa, mevcut kumunu sütten kesmeyi bile bitirmeden tekrar hamile kalabilir. Çoğu veteriner, onu kısırlaştırmak için sütten kesildikten yaklaşık bir ay sonrasına kadar beklemeyi tercih eder, çünkü bu, rahmin küçülmesi için zaman tanır ve ameliyatı daha güvenli hale getirir. Bu durumdaysanız, dişi kedinizin hamile olduğunu öğrenir öğrenmez erkek kedinizi kısırlaştırın veya kısırlaştırılmadan bir daha hamile kalmaması için dişi kedinizi kapalı tutun.

Spaying ve Kısırlaştırmayı Düşünün

ASPCA'ya göre, bir kedi çöp başına ortalama dört ila altı yavru kediye sahip olabilir ve yılda bir ila iki litreye sahip olabilir. Bu, pek çok kedi yavrusu anlamına gelir! Amerika Birleşik Devletleri'ndeki barınaklar kedi ve kedi yavrularıyla dolu. Ciddi aşırı nüfus sorununa yardımcı olmak için, kedinizi kısırlaştırma veya kısırlaştırma konusunda veterinerinizle konuşun. Bozulmamış (kısırlaştırılmamış) kedilerde meydana gelebilecek yaşamı tehdit eden bir durum olan pyometra (rahim enfeksiyonu) riskini de göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu ciddi ve pahalı tıbbi durumu önlemenin en iyi yolu kedinizi kısırlaştırmaktır. İlk kızgınlık döngüsünden (4 aylıkken bile ortaya çıkabilir) önce kısırlaştırma, kedi arkadaşınızda meme kanseri riskini de azaltabilir.

Yavru Kedi Bakımı ve Beslenmesi

İşte kedinizin yavrularına güvenli bir şekilde bakmanız için bazı ipuçları.

İlk Haftalarda İşlemleri Sınırlayın

Yavru kedileri sürekli okşamak ve kucağınıza almak isteseniz de hayatlarının ilk bir iki haftasında çok fazla müdahale etmeyin. Bu süre zarfında yavru kediler hastalığa karşı çok hassastır ve anne ve bebekler için stresli olabilir. Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta boyunca anne kedi, yavrularını genital bölgelerini temizleyerek yok etmeye teşvik edecektir. Ayrıca arkalarını da temizleyecektir, bu nedenle özellikle ilk günlerinde yavru kediler için bir çöp kutusu eklemeye gerek yoktur.

Yuva Alanını Sıcak Tutun

Yavru kediler 3 ila 4 haftalık olana kadar kendi vücut sıcaklıklarını düzenleyemezler. Bu nedenle, hayatlarının ilk dört haftasında, anne ve yavru kedilerin paylaşması için sıcak, temiz bir kutu veya yatak takımı sağlamalısınız. Yavru kedileri sıcak tutmak için yuva kutusunun altında bir ısıtma yastığı veya üzerinde bir ısıtma lambası kullanın. Ancak, yavru kedilerin çok ısındıkları takdirde ısı kaynağından uzaklaşabilmeleri gerekeceğinden, ısıtılmayan erişilebilir alanların bulunduğundan emin olun. Sıcak alan yaklaşık 97°F olmalıdır.

Veterinerinizle Tıbbi Bakımı Tartışın

Ayrıca yavru kedilerin ilk ne zaman muayene edilmesi gerektiğini sormak için veterinerinizle görüşmelisiniz. Yarık damak, göbek fıtığı ve diğer sağlık sorunlarını değerlendirmek için onları hemen görmek isteyebilirler veya biraz daha büyüyene kadar beklemenizi tavsiye edebilirler. Pek çok veteriner hekim, 2 ila 4 haftalıkken başlayarak düzenli aralıklarla solucan gidermeyi ve 6 haftalıkken aşılamayı önermektedir.

Mücadele Eden Yavru Kedileri İzleyin

Büyüme yeteneklerini etkileyen altta yatan sağlık koşullarına sahip olabileceğinden, "zavallılara" veya "çöplere" (çok daha küçük olan ve yavru arkadaşları kadar hızlı büyümeyen yavru kediler) dikkat edin. Yavru kedinizden birinin diğerlerinden daha küçük olduğunu veya daha az enerjiye sahip olduğunu fark ederseniz, veterinerinize danışın.

Yavru Kedilerin Gözleri Açılmaya Başladığında Sosyalleşmeye Başlayın

Yavru kedilerin gözleri genellikle 7 ila 10 günlükken açılır. Bu noktada kraliçe izin verirse yavru kedileri varlığınıza alıştırmanızda fayda var. Onları erken yaşta sosyalleştirmek, bir eve iyi uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Yavru kediler, çok önemli sosyal kuralları ve davranışları annelerinden ve kardeşlerinden öğrendikleri için annelerinden ALINIP yeni evlerine çok çabuk GİTMEMELİDİR. 8 haftalıktan küçüklerse annelerinden asla ayrılmamalıdırlar. Yavru kedileri evlat edinmek veya evlere yerleştirmek için 10 haftalık olana kadar beklemek davranışsal olarak daha da büyük fayda sağlayacaktır.

Sütten Kesme Sürecini 3 ila 4 Haftada Başlatın

Yavru kediler 3 ila 4 haftalık olduklarında, yavru kedi mamasına erişim sağlayarak sütten kesme işlemine başlayabilirsiniz. Daha kolay yemelerini sağlamak için suyla (ve kuru mamaların daha yumuşak olması için ıslanmasına izin verin) veya konserve yavru kedi mamasıyla kuru mama yedirin. Onları emzirmeye devam edecek olan kraliçeye hala sürekli erişimleri olmalıdır. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, emzirmek yerine yavru kedi mamasına giderek daha fazla güvenecekler. Çoğu kraliçe, yavrularını 5 ila 6 haftalıkken sütten keser. Bu yaşta, ince bir çöp tabakası olan küçük bir çöp tepsisi de koyabilirsiniz. Çoğu yavru kedi doğal olarak kumu tırmalar ve kum kutusundaki ihtiyaçlarını gidermeyi öğrenir.

Sık Sorulan Sorular


S1:Bir kedinin hamileliği ne kadar sürer?
C1:Bir kedinin hamileliği genellikle 63 ila 67 gün sürer, ancak 61 gün kadar kısa veya 72 gün kadar uzun olabilir.
S2:Hamile bir kediyi tutmak güvenli midir?
C2:Evet ama nazik ol, özellikle karnının çevresine.
S3:Hamile kedimi neyle beslemeliyim?
S3:Hamile bir kedi için yüksek kaliteli, yavru kedi formüle edilmiş mamalardan oluşan bir diyet önerilir. Her zaman veterinerinize danışın.
S4:Kedim hamileyken hala dışarı çıkabilir mi?
C4:Herhangi bir potansiyel stres veya yaralanmayı önlemek için hamile kedinizi içeride tutmak en iyisidir.
S5:Doğum sırasında kedime nasıl yardımcı olabilirim?
C5:Genellikle, kedilerin yardıma ihtiyacı yoktur. Ancak, acil durumlarda veterinerinizin iletişim bilgilerini el altında bulundurun.
S6:Bir kedi hamileyken kısırlaştırılabilir mi?
C6:Evet, ancak gebeliğin sonlandırılmasını içerir, bu nedenle yalnızca veterinerinizle kapsamlı bir görüşmeden sonra yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular - Kedilerin Hamileliği
Bloga dön
  • Yavru Kedinizi Nasıl Sosyalleştirirsiniz

      Bu makale, yavru kedilerin sosyalleştirilmesi üzerine bir rehberdir. Sosyalleşmenin, kedilerin insanlar ve diğer evcil hayvanlarla olumlu ilişkiler kurmalarını ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için önemli olduğunu vurgular. Dokunma, konuşma...

    Yavru Kedinizi Nasıl Sosyalleştirirsiniz

      Bu makale, yavru kedilerin sosyalleştirilmesi üzerine bir rehberdir. Sosyalleşmenin, kedilerin insanlar ve diğer evcil hayvanlarla olumlu ilişkiler kurmalarını ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için önemli olduğunu vurgular. Dokunma, konuşma...

  • Kedilerde Doğum ve Yavru Kedi Bakımı

    Hamile Kediler ve Yavru Kediler: Eksiksiz Kılavuz Birçok insan için kedilerinin hamile olduğunu öğrenmek sürpriz olur. Hatta kedilerinin fazladan atıştırmalıklardan biraz uzaklaştığını düşünmüş olabilirler. Bazen bir kedinin hamile olduğunu söylemek...

    Kedilerde Doğum ve Yavru Kedi Bakımı

    Hamile Kediler ve Yavru Kediler: Eksiksiz Kılavuz Birçok insan için kedilerinin hamile olduğunu öğrenmek sürpriz olur. Hatta kedilerinin fazladan atıştırmalıklardan biraz uzaklaştığını düşünmüş olabilirler. Bazen bir kedinin hamile olduğunu söylemek...

  • Yavru Kediler Nasıl Eğitilir ?

    Kedicik Nasıl Eğitilir? Eğitim İpuçları Yakın zamanda evinize oyuncu ve sevimli bir kedi yavrusu aldıysanız, onları nasıl etkili bir şekilde eğiteceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Yavru kedi eğitimi, uslu bir kedi...

    Yavru Kediler Nasıl Eğitilir ?

    Kedicik Nasıl Eğitilir? Eğitim İpuçları Yakın zamanda evinize oyuncu ve sevimli bir kedi yavrusu aldıysanız, onları nasıl etkili bir şekilde eğiteceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Yavru kedi eğitimi, uslu bir kedi...

  • Kediler Neden Esner? Bir Kedi Gizemi

    "Kediler Neden Esner? Bu asırlık soru, kedi sahipleri, kedi meraklıları ve bilim adamları için bir ilgi konusu olmuştur. Bugün, kedi davranışının çok yönlü dünyasını keşfederek bu gizemli olguyu derinlemesine inceleyeceğiz....

    Kediler Neden Esner? Bir Kedi Gizemi

    "Kediler Neden Esner? Bu asırlık soru, kedi sahipleri, kedi meraklıları ve bilim adamları için bir ilgi konusu olmuştur. Bugün, kedi davranışının çok yönlü dünyasını keşfederek bu gizemli olguyu derinlemesine inceleyeceğiz....

1 / 4