Tüy yumaklarının üstesinden gelme
Neredeyse tüm kedi sahipleri, bir tüy yumağı görmüş ya da kedilerinin öksürerek çıkarmaya çalışırken çıkardığı rahatsız edici sesi duymuştur. Silindirik (tüp şeklinde) tüy kütlelerinden ayrılan bir şekil aldıklarından, tüy yumaklarının tanınması kolaydır. Bazen bir tüy yumağına safra ya da mama parçacıkları eşlik edecektir. Kedinizin midesinde tüy yumaklarını oluşturan, yalanırken yuttuğu tüylerdir. Dilleri arkaya doğru bakan yüzlerce küçük dikenle kaplı olduğundan, kediler tüyleri tükürerek çıkaramaz. Bu dikenler, kedinizin tüyleri ağzının ön tarafına iletmesine izin vermez. Bunların görülmesinin bir diğer nedeni, kedilerin tüyleri dışkı yoluyla vücuttan atamamasıdır.
Birikim
Tüyleri yutmak çoğunlukla kediler için sorun değildir; ancak bazen, tüyler birikerek bir tüy yumağı oluşturur. Uzun tüylü ırklar, bu duruma karşı özellikle hassastır. Kediniz bazen tüy yumağı çıkarıyorsa, endişelenmenize gerek yoktur. Ancak düzenli olarak tüy yumağı çıkarıyor ya da ciddi sorunlar yaşadığı görülüyorsa, veteriner hekiminizle konuşmalısınız.
Sorunlar
Tüy yumakları, midede sertleşmeleri ve kedinin bunları çıkaramaması durumunda sorunlara yol açabilmektedir. Kedinizin bir tüy yumağı ile sorun yaşıyor olabileceğini gösteren belirtiler aşağıdakileri içermektedir:
- kabızlık
- tüy belirtileri gösteren sert dışkı
- özellikle mamasını yedikten sonra öğürme ya da öksürme
- beslenme isteğinin kaybı
Önleme
Tüy yumaklarının oluşumunu engellemek için yapabileceğiniz en iyi şey, kedinizin tüylerini düzenli olarak taramaktır. Uzun tüylü ırklar için bu bir zorunluluktur. Fırçalama işlemi, ölü tüylerini uzaklaştıracak ve böylece, kopan tüyleri yutma olasılığının çok daha düşük olmasını sağlayacaktır.
Kedilerin çoğu fırçalanmayı sever; bu nedenle, kedinizle aranızda bağ kurmak için mükemmel bir fırsattır. Kedinizin uzun kışlık tüylerini dökeceği ilkbahar mevsiminde, tüylerini fırçalarken daha da fazla özen göstermelisiniz.
Fırçalamaya ek olarak kullanabileceğiniz bazı yöntemler de vardır. Örneğin, tüy yumağı kontrolü için yardımcı olabilen çeşitli mamalar ya da takviyeler mevcuttur.
Bu yöntemler, tüylerin sindirim kapsamında vücuttan geçmesini kediniz için kolaylaştırarak işlev görmektedir. Veteriner hekiminizle konuşursanız, sizin için en iyi çözümü önerebilecektir.