Evcil Hayvan Bakımında Sonbahar Tüyoları

Sonbaharın gelmesiyle birlikte evcil hayvanlarda tüy dökme mevsimi de gelmiş demektir. Bununla beraber serinleyen hava nedeniyle evcil hayvanlarınız hastalanabilir, günlük gezilerde çevredeki yaprak, mantar, kozalak gibi faktörler tehlike oluşturabilir. İşte Sonbahar mevsiminde kendinize dikkat ettiğiniz gibi evcil hayvanınıza dikkat etmenizi önerdiğimiz konular…

İçimizi ısıtan Yaz mevsimi artık geride kaldı. Sırada serinlemeye başlayan bir hava, bulutlu bir gökyüzü ile Sonbahar var. Bu sıralar hastalanmamak, hazan mevsiminin depresif görüntüsüne kapılmamak için ne kadar önlem alıyorsanız, evcil hayvanlarınız için de aynı özeni göstermenizi öneririz. Çünkü onlar da soğuk havadan etkilenip kolaylıkla hasta olabilirler. Üstelik doğadaki mantar, kozalak gibi Sonbahara özgü oluşumlar kedi ve köpekleriniz için fazlasıyla tehlike oluşturabilir. Evinizde bakımını üstlendiğiniz sevimli dostlarınız için Sonbaharda bazı önlemler almak isteyebileceğinizi düşündük. İşte evinde kedi, köpek ve kuş besleyenler için Sonbahar önerilerimiz…

Kedi ve köpeklere tüy bakımı

Kedi ve köpekler havalar ısınmaya başladığında daha ince tüylere sahiptir. Onları soğuktan koruyan tüyleri Sonbahar ile birlikte tekrar çıkar. Bu süreçte sevimli dostlarınıza rahatlatıcı masajlar yaparak ve tüylerini düzenli tarayarak yeni tüylerin çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Kedi ve köpeklerde tüy dökümü başladığında sağlıklı tüylerin çıkması için mama seçiminden tüy fırçalamaya kadar dikkat edilmesi gerekenler vardır. Örneğin;

  • Uzun tüylü kedi ve köpeklerin geniş bir tarakla taranması, kısa tüylü kedi ve köpeklerin de fırçalanması gerekir. Böylece dökülmesi gereken zayıf tüyler daha çabuk dökülecek.
  • Sağlıklı tüyler için veteriner onayı aldıktan sonra amino asitler, B vitamini, mineraller bakımından zengin vitaminler kullanılmalıdır.
  • Gerekirse mama değiştirilmeli. Mama seçiminin tüy gelişimini destekleyen özellikte olmasına özen gösterilmelidir.
  • Sonbahar geldiğinde köpekler sık yıkanmamalıdır. Sık yıkanmak köpeklerin derilerini besleyen yağ tabakasının kaybolmasına neden olur. Bu da deri hassasiyetine yol açar.
  • Kedi ve köpeklerin sık sık güneş ışığı alması sağlanmalıdır.

Kuşlarda tüy bakımı

Sonbaharda kuşlar üşüdükleri için tüylerini kabartır ve fazla enerji harcamamak için sürekli uyku halini alırlar. Kışlık tüylerini çıkardıktan sonra ise eski neşelerini geri kazanırlar. Eğer evinizde beslediğiniz kuş bu durumdaysa endişelenmenize gerek yok. Ona tüy gelişimini destekleyici bir besin takviyesi sağlayabilirsiniz. Sonbahar geldiğinde kuş kafesinin yerini sık sık değiştirmemeli, sadece korunaklı bir köşede kalmasını sağlamalısınız.

Kuşların tüy değişiminde kafesin büyük bir kısmını örtmek yanlıştır. Bu şekilde sürekli sıcak bir ortam yaratarak onun tüy değişim sürecini olumsuz şekilde etkileyebilirsiniz. Kuşun değişen ısıya uyum sağlaması için ona zaman vermelisiniz. Kafesin etrafını sıkı sıkı örtmek kuşun strese girmesine, küsmesine neden olabilmektedir. Bu süreçte strese giren bir kuşun tüylerinin eski sağlığına kavuşması uzun zaman alabilmektedir. Sonuç olarak; hem stresli hem de soğuyan havanın etkisiyle tüylerini dökmeye devam eden ancak kışlık tüylerini çıkaramayan bir kuşun üşüyerek hastalanma riski artabilmektedir.

Dinlenme alanının yerini değiştirin

Evcil hayvanınız sıcak havada bunalmasın diye kedi ve köpek yatağını, kuş kafesini balkon, cam önü gibi havadar bir yere koymuş olabilirsiniz. Artık evcil hayvanınızın dinlenme alanını yenileyebilirsiniz. Kedi ve köpek yatağını evin sıcak bir köşesine, kuş kafesini korunaklı bir köşeye alın. Sevimli dostlarınızın kendilerini güvende hissedecekleri sıcacık bir dinlenme alanı yaratmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Kedi ve köpek yatağının altına soğuktan koruması için küçük bir paspas koyun.
  • Kedi ve köpek yatağını, kuş kafesini kalorifer peteği ya da elektrikli ısıtıcı yanına koymayın. Kedi ve köpekler aşırı sıcak nedeniyle de hastalanabilmekte, kuşlar tüy dökebilmektedir.
  • Kuş kafesini, evinizi havalandırırken korunaklı bir bölgede kalabilecek şekilde konumlandırın.
  • Kuş kafesini, evinizin dış cephesine bakan bir duvarın yanına koyacaksanız, kafesin arkasına yalıtım malzemesi koyun ya da kafesin bu yüzünü ince bir polar battaniye ile örtün.
  • Soğuk havada evcil hayvan bakımı titizlik ister. Üşüdüğünü dile getiremeyen evcil hayvanlarınızı gözlemleyerek onlar için en doğru kararı verin.

Evcil hayvanlarınızın dinlenme alanlarını düzenlerken aşırı sese maruz kalabilecekleri ses sistemi, televizyon gibi cihazlara yakın olmamalarına, yoğun ışık altında olmamalarına özen gösterin. Çünkü aşırı gürültü ve ışık onların strese girmelerine neden olabilir.

Uyarı: Ani hava değişimleri evdeki kedi, köpek ve kuşların nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Böyle dönemlerde veteriner onayı alarak evcil hayvanınıza takviye vitamin desteği sağlayabilirsiniz.

Gözlemci olun

Havalar soğusa da köpeğinizle yürüyüşler yapabilir, bazen de bahçede özgürce dolaşmasına izin verebilirsiniz. Ancak Sonbahar mevsiminde doğada onları bazı tehlikeler beklemektedir. Örneğin; nemli havada oluşan mantarlar, ağaçlardan düşen tohumlar, yapraklar ve kozalaklar gibi. Köpeğinizin ilk kez gördüğü bir mantarı kaşla göz arasında yiyebilir ve bu durum zehirlenmelere neden olabilir. Bunun yanında at kestanesi tohumu, meşe palamudu gibi ağaç tohumları da zehirlenme ve yaralanmalara yol açabilir.

Sonbaharda çam kozalakları köpeklerin oldukça ilgisini çekmektedir. Diş kaşıyıcı bir oyuncak gibi gördükleri çam kozalaklarını çiğnemek istediklerinde ciddi bir yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya olabilirler. Tüm bu risklerle karşı karşıya olan sevimli dostlarınızı koruyup kollamak için Sonbahar mevsiminde iyi bir gözlemci olun ve doğada bir şeyler yemelerine asla izin vermeyin. Dilerseniz güvenliği için köpeğinize ağızlık takabilirsiniz.

Uyarı: Eğer kedinizin de bahçenizde gezintiler yapmasına izin veriyorsanız ya da boyun tasmasını takarak park yürüyüşleri yapıyorsanız aynı önlemleri kediniz için de almanızı öneririz.

Kimyasal maddelere dikkat edin

Kışlık kıyafetlerinizi kaldırırken naftalin ve sabun kullandınız mı? O halde evinizde Sonbahara hazırlık yaparken evcil hayvanlarınızın aynı ortamda bulunmamasına dikkat etin. Çünkü sabun tozları, naftalin tableti onların sağlığı üzerinde birer tehdittir. Bu yüzden naftalin tabletlerini ve sabun parçalarını ortalığa saçmadığınızdan emin olun.

Sonbahar ile birlikte evinizde derin bir temizlik yapacaksanız sevimli dostlarınızı temizlik malzemeleri ile temastan uzak tutun. Evinizi temizledikten sonra iyice havalandırın ve temizlik malzemelerini kedi ve köpeklerinizin ulaşamayacakları raflara kaldırın.

Bloga dön
  • Köpekler Dondurma Yiyebilir mi?

    NOT: Yeni bir yiyecek, özellikle de “insan yiyecekleri” vermeden önce her zaman veterinerinizle görüşün. Bir köpek için iyi olan bir şey, yaş, sağlık geçmişi, sağlık durumu ve diyet gibi çeşitli faktörlere...

    Köpekler Dondurma Yiyebilir mi?

    NOT: Yeni bir yiyecek, özellikle de “insan yiyecekleri” vermeden önce her zaman veterinerinizle görüşün. Bir köpek için iyi olan bir şey, yaş, sağlık geçmişi, sağlık durumu ve diyet gibi çeşitli faktörlere...

  • Küçük Irk Köpekler Nasıl Beslenmeli

    Küçük Irk Köpekler Nasıl Beslenmeli: Kapsamlı Rehber Giriş Köpek sahipleri sık sık “Küçük ırk köpekler nasıl beslenmeli?” diye düşünürler. Gerçek şu ki, küçük ırk köpeklerin beslenmesi herkese uyan bir çözüm...

    Küçük Irk Köpekler Nasıl Beslenmeli

    Küçük Irk Köpekler Nasıl Beslenmeli: Kapsamlı Rehber Giriş Köpek sahipleri sık sık “Küçük ırk köpekler nasıl beslenmeli?” diye düşünürler. Gerçek şu ki, küçük ırk köpeklerin beslenmesi herkese uyan bir çözüm...

  • En İyi Köpek Gezdirme Tasmaları ve Köpek Gezdir...

    Köpek Gezdirme Tasması Örgü Deri Eğer siz de köpeğinize doğru türlü bir köpek tasması seçmek istiyor ve bunun yanı sıra hem dayanıklı hem de şık bir köpek gezdirme tasması arıyorsanız,...

    En İyi Köpek Gezdirme Tasmaları ve Köpek Gezdir...

    Köpek Gezdirme Tasması Örgü Deri Eğer siz de köpeğinize doğru türlü bir köpek tasması seçmek istiyor ve bunun yanı sıra hem dayanıklı hem de şık bir köpek gezdirme tasması arıyorsanız,...

  • Köpeğim Neden Bu Kadar Çok Uyuyor

      Köpeklerde halsizlik, birçok farklı sağlık sorunuyla ortaya çıkabilecek bir semptomdur. Köpeğiniz halsiz davranıyorsa, gerçek sebebi ve en iyi tedaviyi belirlemek için onları bir veterinerin muayene etmesi gerekmektedir. Köpeğinizin halsiz...

    Köpeğim Neden Bu Kadar Çok Uyuyor

      Köpeklerde halsizlik, birçok farklı sağlık sorunuyla ortaya çıkabilecek bir semptomdur. Köpeğiniz halsiz davranıyorsa, gerçek sebebi ve en iyi tedaviyi belirlemek için onları bir veterinerin muayene etmesi gerekmektedir. Köpeğinizin halsiz...

1 / 4