Köpeklerde İç Parazit Belirtileri ve Sonrasındaki Tedavi

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri ve Sonrasındaki Tedavi

 İç Parazitler Nedir?

İç parazitler sadece belirli ırkları etkilemez, tüm köpekler hassastır. Kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar, tenyalar, giardia ve koksidiya, köpeklerin kapabileceği daha yaygın iç parazitlerden bazılarıdır.

Köpeğinizin bir noktada iç parazitle enfekte olması yaygındır. Köpeğinizi sıkıntıya sokabilecek sayısız iç parazit vardır. Bu yüzden düzenli dışkı muayeneleri, veterinerinizin herhangi bir infestasyonu ciddi veya hatta yaşamı tehdit edici hale gelmeden önce yakalamasını umar. Bazı iç parazitler insanlara da bulaşabilir, bu yüzden erken tespit ve köpeğinizin dışkılarının dikkatli bir şekilde ele alınması önemlidir.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri

Çoğu iç parazit, enfestasyon ciddi hale gelene kadar belirti göstermez. Bu nedenle önleyici bakım ve düzenli dışkı muayeneleri, enfestasyonun erken aşamalarında yakalanmasına önemlidir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizden bir dışkı örneği toplayın ve veterinerinize herhangi bir paraziti kontrol ettirin.

Kancalı kurtlar mide duvarına tutunur ve kan beslenmek için kan damarlarını deler. Kancalı kurtlar insanlara bulaşabilir.

  • Yavru köpeklerde zayıf büyüme
  • İshal
  • Koyu, katran gibi dışkı
  • Anemi

Yuvarlak kurtlar, köpeklerde en yaygın iç parazitlerdir. Neredeyse tüm köpekler, yaşamları boyunca bir noktada yuvarlak kurtlarla enfekte olacaklardır. Yuvarlak kurtlar insanlara bulaşabilir.

  • Mükuslu ishal
  • Yavru köpeklerde zayıf büyüme
  • Şişkin veya şişmiş karın
  • Dışkıda görülebilen kurtlar
  • Kusma
  • Solgun tüyler

Tenyalar, bağırsağın içinde bulunan düz, segmentli kurtlardır. Bir tenyanın segmentleri bağımsız kurtlar haline gelebilir. Bazı türdeki tenyalar insanlara bulaşabilir.

  • Halsizlik
  • Sinirlilik
  • Yemeği sindirememe veya besinleri emememe
  • İshal
  • Zayıflama
  • Değişken iştah
  • Kaba tüyler
  • Dışkıda görülen kurtlar veya segmentler

Giardia, ince bağırsağın içinde yerleşen tek hücreli bir parazittir. Bir kurt, bakteri veya virüs değildir. İnsanlar ve köpekler giardia kapabilir ve bunu kolayca birbirlerine bulaştırabilir.

  • İshal
  • Kötü durum
  • Kilo kaybı
  • Ölüm

Koksidiya, bağırsak enfeksiyonuna neden olan tek hücreli organizmalardır. Köpeklerde bulunan en yaygın koksidiya türü kolaylıkla insanlara bulaştırılamaz. Diğer daha az yaygın türler insanlara bulaşabilir.

  • Kanlı ishal
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Ölüm

Köpeklerde İç Parazit Nedenleri

Köpeklerde iç parazitlerin nedenleri, belirlenen parazit türüne bağlı olarak değişir. Veterineriniz, sınıflandırıldıktan sonra iç parazitin kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir.

Kancalı Kurt
Yuvarlak Kurt

  • Anne köpekten yavrulara rahimde geçiş
  • Emzirme sırasında bulaşma
  • Larvanın yutulması
  • Enfekte dışkı ile temas yoluyla bulaşma

Tape Worm
Giardia
Koksidiya

Köpeklerde İç Parazit Tanısı

Veterineriniz, dışkı örneğini bir mikroskop altında inceleyerek çoğu iç paraziti teşhis edebilir. Dışkı örneğindeki yumurta veya larva sayısı, veterinerinize infestasyonun ne kadar ciddi olduğuna dair bir fikir verecektir. Ayrıca, gerçek parazit de belirlenecektir.

Veterineriniz köpeğinizin bir iç parazit enfeksiyonuna sahip olduğunu belirlediğinde, bir tedavi planı izleyecektir.

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi

Tedavi, infestasyonun ciddiyetine ve parazit türüne bağlı olarak değişir. Her zaman reçete edilen tedavi planını tam olarak takip edin ve iç parazite enfekte olmaktan kaçınmak için gerekli önlemleri alın.

Kancalı Kurt

Yetişkin kancalı kurtları yok etmek için reçete ile verilen oral ilaçlar kullanılacaktır. Tedavi planının tüm kancalı kurtların dışarı atılmasını sağlamak için birkaç kez tekrarlanması gerekmektedir. Her takip ziyaretinde bir dışkı muayenesi, veterinerinizin her tedavinin ne kadar etkili olduğunu belirlemesine yardımcı olacaktır.

Köpeğinizin dışkıladığı tüm dışkıları hemen bahçenizden kaldırın, böylece toprak kirliliği en aza indirilmiş olur. Dışkıları bir plastik torbaya koyun, mühürleyin ve çöpe atın. Köpeğinizin temas ettiği tüm yatakları yıkayın. Dışkı veya kontamine olmuş yatak malzemelerini elleme işlemi sırasında her zaman eldiven kullanın.

Yuvarlak Kurt

Çoğu yavru, yetiştiricileri tarafından yuvarlak kurt infestasyonlarını ortadan kaldıran anti-parazit ilaçları ile bir programda bulunmuştur. Köpeğiniz kalp kurtlarına karşı önleyici tedavi için yeterince yaşlandığında, veterinerinize bağırsak yuvarlak kurt enfeksiyonlarını da kontrol eden bir ilaç hakkında sorun.

Bahçenizden tüm dışkıları her gün toplayın. Eldiven kullanın ve dışkıları kirliliği en aza indirmek için bir plastik torbaya koyun.

Tape Worm

Anti-parazit ilaçlar ağızdan verilebilir veya enjekte edilebilir. Bu ilaçlar, tape wormların bağırsaklarda çözülmesine neden olur, bu nedenle infestasyonun sona erip ermediğini belirlemek için takip dışkı muayenesi gereklidir.

Giardia

Giardia’nın ortadan kaldırılması zor olabilir ve farklı ilaçlar reçete edilebilir. Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak takip dışkı testleri ve tedaviler gerekebilir. Köpeğiniz ciddi şekilde susuz kalmışsa, IV desteği gerekebilir, ayrıca diğer ilaçlar da enjekte edilebilir.

Köpeğinizin su kabını her gün yıkayın ve birkaç kez taze su verin. Köpeğinizin temas ettiği herhangi bir yatağı yıkayın.

Koksidiya

Anti-parazit ilaçlar ve ayrıca oral antibiyotik reçete edilebilir. Veterineriniz bir takip dışkı muayenesi yapacaktır. Ek ilaçlar gerekebilir.

Köpeğiniz ciddi şekilde susuz kalmışsa, IV desteği gerekebilir. Köpeğiniz ciddi ishal çekiyorsa, anti- ishal ilacı da verilebilir. Bahçenizden tüm dışkıları her gün toplayın. Eldiven kullanın ve dışkıları kirliliği en aza indirmek için bir plastik torbaya koyun.

Köpeklerde İç Parazit Sonrası Bakımı

Köpeğinizin anti-parazit tedavisi tamamlandıktan sonra, dışkı testleri ve takip tedavileri gerekebilir. Bu, köpeğinizin durumuna ve parazit türüne bağlıdır.

Köpeğinizin dışkıladığı tüm dışkıları bahçenizden hemen kaldırın. Bu, köpeğinizin aynı veya farklı bir tür parazit ile tekrar enfekte olmasını önler. Dışkıları bir plastik torbaya koyun, mühürleyin ve çöpe atın. Dışkı veya kontamine olmuş yatak malzemelerini elleme işlemi sırasında her zaman eldiven kullanın.

Köpeğinizin belirli bir tür iç parazit ile enfekte olmasını önlemek için yapılabilecek bir şey varsa, veterineriniz size bunun ne olduğunu söyleyecektir. Örneğin, dışkıyı bahçenizden hemen toplamak, birçok tür iç parazit enfeksiyonunu önleyecektir. Ayrıca, kalp kurtlarına karşı önleyici tedaviler genellikle bağırsak yuvarlak kurtlarına karşı da etkilidir.

Unutmayın, köpeğinizin iç parazit tedavisinin bir parçası olarak reçete edilen tüm ilaçları tam olarak kullanın. Her zaman veterinerinizin önerdiği tüm takip ziyaretlerini ve dışkı muayenelerini gerçekleştirin. Enfeksiyonun nüksetmesini önlemek için gerekli tüm adımları atın.

Bloga dön
  • Köpek Tasma Modelleri

     İçindekiler Köpek Tasmalarının Türleri Eğitim Tasmaları ve Tehlikeleri Köpek Tasmalarının Doğru Malzeme Seçimi Köpek Tasmalarının Türleri Köpeğiniz için en uygun tasmanın hangisi olduğuna karar verirken, köpeğinizin günlük aktivitelerini ve ihtiyaçlarını...

    Köpek Tasma Modelleri

     İçindekiler Köpek Tasmalarının Türleri Eğitim Tasmaları ve Tehlikeleri Köpek Tasmalarının Doğru Malzeme Seçimi Köpek Tasmalarının Türleri Köpeğiniz için en uygun tasmanın hangisi olduğuna karar verirken, köpeğinizin günlük aktivitelerini ve ihtiyaçlarını...

  • Bir Köpek Ne Kadar Süreyle Tasma Takmalı

    Büyük köpek tartışmasına hoş geldiniz: Bir köpek ne kadar süreyle tasma takmalı? Bu, köpek ebeveynlerini geceleri uyutabilecek türden bir soru ve düşündüğünüz kadar basit değil. İçindekiler Köpek Tasmasının Amacı Doğru...

    Bir Köpek Ne Kadar Süreyle Tasma Takmalı

    Büyük köpek tartışmasına hoş geldiniz: Bir köpek ne kadar süreyle tasma takmalı? Bu, köpek ebeveynlerini geceleri uyutabilecek türden bir soru ve düşündüğünüz kadar basit değil. İçindekiler Köpek Tasmasının Amacı Doğru...

1 / 2