Köpeklerde İshal Nelere Dikkat Edilmeli ve Ne Yapmalısınız
Eğer köpeğiniz ishal olduysa, ona nasıl bakım yapmanız gerektiğini, veteriner tavsiyesi almanız gereken durumları ve muhtemel nedenleri bilmek önemlidir.
Köpeğimi Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?
Genellikle, köpeklerde ishal ciddi bir sorun olmayabilir. Ancak, önemli belirtileri tanımak ve hangi durumlarda veteriner ziyaretinin gerekli olduğunu bilmek önemlidir.
Genel bir kural olarak, eğer ishalin yanında başka belirtiler de varsa veya köpeğinizin sağlığıyla ilgili endişeleriniz var ise, veterinerinizle iletişime geçmelisiniz. Bu belirtiler şunları içerebilir:
- Dışkıda kan
- Siyah ve katran gibi dışkı
- Tekrar eden kusma
- Çok sık ishal
- İki-üç gün süreyle devam eden ishal
- Aşırı yorgunluk
- Yemek yememe
- Ağrı belirtisi gösterme
- Yüksek ateş
Köpeğinizin İshal Durumunda Bakımı Nasıl Yapılır?
Köpeğinizin midesi bozulduğunda, kolayca sindirilebilir dengeli bir diyet uygulamak çok önemlidir. Sindirimi desteklemek üzere tasarlanış, prebiotik içeren ve kaliteli protein kaynaklarından oluşan bir beslenme en ideali olacaktır. Küçük porsiyonları sık ve düzenli aralıklarla vermek, köpeğinizin dışkısını gözlemlemek önemlidir; birkaç gün içinde dışkının normal şeklini alması gerekir. Köpeğinizin durumu normale dönmez ya da kötüleşirse, vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmalısınız.
İshale Ne Sebep Olabilir?
Köpeklerde ishalin birçok farklı nedeni olabilir. En yaygın sebeplerden bazıları şunlardır:
Stres
Stres, köpeklerde ishalin önemli bir tetikleyicisidir. Bu durum özellikle yavru köpekler için geçerlidir, çünkü yeni bir eve ve yeni insanlara alışırken yaşadıkları stres ishal sorununa yol açabilir. Yavru köpek çevresine ve yeni insanlara alıştıkça stres azalır ve ishal sorunu genellikle ortadan kalkar.
Diyet Değişiklikleri
Köpeklerin beslenme düzeni değiştirildiğinde sıkça ishal sorunu görülebilir. Mide sorunlarını önlemek için yeni mamaya geçiş süresi 7-10 gün olmalıdır. Özellikle yavru köpekler için, ilk haftalarda yetiştiriciden geldikleri mama ile beslenmeye devam etmek, yeni ortama alışırken sorunları önlemeye yardımcı olur.
Yavru köpeklerin ilk yılının ardından yavru mamasından yetişkin mamasına geçmesi gerekecektir. Bu değişim mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bir haftalık süreçte yavru mamasına yavaş yavaş yetişkin maması ekleyerek değişikliği yapabilirsiniz.
Parazitler
İç parazitlerin belirtisi ishal olabilir ve her yaştaki köpek etkilenebilse de, yavru köpekler daha hassastır. Parazitler genellikle temiz olmayan koşullarda bulunur ve anneden yavruya bulaşabilir.
Yavru köpeğinizi aldığınız ortamın temizliğinden ve annenin sağlıklı görünmesinden emin olmanız önemlidir. Yetştiricinin evinin temizliği ya da yavruların ebeveynlerinin sağlığı hakkında kuşkularınız varsa, başka bir yetiştiriciden yavru almalısınız.
-