Köpeklerde Sosyalleşme: Diğer Köpeklerle Sosyalleşmek İstemiyorsa Ne Yapmalısınız?

Köpeklerde Sosyalleşme: Diğer Köpeklerle Sosyalleşmek İstemiyorsa Ne Yapmalısınız?

Köpekler sosyal hayvanlardır, bu da onları iyi evcil hayvanlar yapar. Çoğu insan köpeklerinin insanlara ve diğer köpeklere karşı dostane olmasını bekler, ancak yetiştirdiğiniz yavru köpek veya yakın zamanda evlat edindiğiniz yetişkin köpek, diğer köpeklerle ilgilenmiyor mu? Bu bir köpek sosyalleşme sorunu mu? Bunun hakkında endişelenmeniz gerekiyor mu? Belki, ama belki de değil.

Bu tamamen köpeğinizin diğer köpeklerin yanında sergilediği beden dili ve davranışa bağlıdır. Tüm köpeklerle etkileşimden kaçınıyor mu? Diğer bir köpek yaklaştığında kulaklarını yana doğru çeviriyor, dudaklarını yalıyor, başka bir yere bakıyor ve uzaklaşıyor mu? Diğer köpekleri selamlayıp yanlarına yaklaşıyor, sonra daha fazla etkileşimde bulunmadan ayrılıyor mu?

Yoksa köpeğiniz diğer köpeğe havlıyor, hırlıyor, dişlerini gösteriyor veya ona saldırıyor mu? Köpeğinizin diğer köpeklerin yanında sergilediği davranış ve beden dilinin gözlemlenmesi, köpeğinizin diğer köpeklerden kaçınma sebepleri hakkında bilgi sağlar.

Köpeğiniz Diğer Köpeklerle İlişkiye Girmese Sorun Olur Mu?

Bu tamamen köpeğinizin diğer köpeklerin varlığına nasıl tepki verdiğiyle ilgilidir. Eğer köpeğinizin diğer köpeklerin yanında rahatsız olduğunu beden dilinden anlayabiliyorsanız, müdahale etmeli ve onu geri çağırmalısınız.

Köpeğinizi diğer köpeklerin olduğu durumlara zorla sokmak, onun daha stresli ve endişeli olmasına sebep olabilir. Kendinizi tamamen yabancı olan ve hiçbir ortak yönünüz olmayan insanlarla küçük sohbetler yapmaya zorlandığınızda nasıl hissedeceğinizi düşünün.

Köpeğinize hem zihinsel hem de fiziksel egzersiz sağladığınız ve ona, kendisiyle ilgilenen diğer insanlar veya hayvanlarla bol miktarda sosyal etkileşim fırsatı verdiğiniz sürece, oldukça tatmin edici ve mutlu bir hayat yaşayabilir.

Köpek Sosyalleşmesi Nasıl Çalışır?

Köpek sosyalleşmesi, bir yavru köpeği kendi türlerinin üyeleriyle tanıştırma sürecidir, böylece daha etkileşimli hale gelirler. İnsanlar, köpeklerin sosyalleşme döneminden faydalanarak onları diğer insanlara, hayvanlara, yeni ortamlara ve deneyimlere maruz bırakmıştır.

Bir köpeği sosyalleştirmenin en iyi zamanı 3 ile 12 haftalık yaşları arasındadır. Bazen bu köpek sosyalleşme dönemi, köpeğin ırkına ve her köpeğin bireysel hoşgörüsüne bağlı olarak 16 ila 20 haftaya kadar uzayabilir.

Köpek sosyalleşme dönemi boyunca, yeni insanlara, köpeklere, ortamlara ve deneyimlere maruz kalma, köpeğin gelecekte diğer köpeklerle ve insanlarla etkileşim kurma isteğini artırır.

Gençken pozitif maruziyetler, köpeğin yaşlandıkça yeni yerler ve deneyimlerden korkmasını azaltır. Bir köpeğin mizacı, genlerine ve yavruyken aldığı maruziyet miktarına bağlı olarak gelişir.

Köpeğinizi Daha Sosyal Hale Getirebilir Misiniz?

Daha sosyal bir hale getirmek istediğiniz yetişkin bir köpeğiniz varsa, bunun köpeğinizin da istediği bir şey olduğundan emin olmanız gerekiyor. Köpeğinizin diğer köpeğe ilgi gösterdiğini ancak ilk selamlaşmadan sonra rahatsız olduğunu gösteriyorsa, onu geri çağırın.

Başka bir köpekle selamlaşma eylemi için onu ödüllendirebileceğiniz köpek ödülleri taşımayı bir alışkanlık haline getirin. Bu, diğer köpeklerin varlığıyla pozitif bir ilişki kurmasına yardımcı olur. Köpeğinizi sakin, iyi huylu diğer köpeklerle sosyal ziyaretlere çıkarmanız, sosyal becerilerini geliştirmesine ve diğer köpeklerin etrafında daha rahat hale gelmesine yardımcı olabilir.

Daha Büyük Bir Sorun Mu Var?

Eğer köpeğiniz korku veya saldırganlık belirtisi gösteriyorsa, köpeğinizi diğer köpeklerin yanında bulundurmanın sorunu çözme ihtimali düşüktür. Eğer ihtiyacı olan alanı alamazsa, bu durum köpeğinizin diğer köpekler etrafında daha rahatsız olmasına neden olabilir.

Bu tür köpeklerde, bir veteriner davranış uzmanı veya sertifikalı bir uygulamalı hayvan davranış uzmanının yardımına ihtiyaç duyarsınız. Köpeğinizi değerlendirecek ve ne yapmanız gerektiğini belirleyeceklerdir. Köpeğinizle çalışmanız için bir eylem planı önereceklerdir.

Her köpeğin diğer köpeklerle etkileşimde bulunmak istemeyebileceği veya bunu nasıl yapacağını bilmeyebileceği gerçeğiyle yüzleşmeye hazır olun. Olası önerilerden biri, diğer köpeklerden basitçe kaçınmak olabilir.

Köpekler, insanlar gibidir. Bazı insanlar çok sosyaldir, bazı köpekler de öyledir. Bazı insanlar yalnız olmayı tercih eder veya sınırlı sayıda arkadaşla etkileşimde bulunmayı tercih eder. Bazı köpeklerin benzer felsefeleri vardır. Köpeğinize her zaman bir seçenek sunun. Eğer diğer köpeklerle etkileşimden kaçınmayı tercih ediyorsa, onun isteklerine saygı gösterin.

Bloga dön
1 / 8