Pirelerden kurtulmak
Köpek sahipleri için köpek pireleri kadar fazla sinir bozucu olabilecek çok az şey vardır. Pire ısırıkları acı verici olabilir ve bazı durumlarda hastalık bulaşmasına neden olur. Pire istilası sinir bozucu olmakla birlikte, kontrol altına alınabilir ve biraz çabayla, bunlar tedavi edilebilir ve önlenebilir.
Pire nedir?
Pirelerin üstesinden gelmenin ilk adımı, pireleri ve yaşam döngülerini tam olarak öğrenmektir. Pireler, yaşamını kanla sürdüren küçük, uçmayan böceklerdir. Çıplak gözle görülebilmelidir; ancak köpeğinizin koyu renk tüyleri varsa, derinin üzerinde olduklarında pireleri daha kolay görebilirsiniz. Aksi takdirde, onları avlamanız gerekir.
Her evrede tahriş edici
Bir pire, yaşamı boyunca dört evreden geçer: yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Yetişkin dişiler seri halinde 20 yumurta verir. Bunlar, konağın üzerine bırakılır, ancak çoğunlukla hızla yere düşer. Yumurtalar çok küçük, oval şekilli ve gri ya da beyaz renklidir.
Yumurta çatladığında, çoğunlukla dışkı, ölü böcekler ya da bitkisel maddeler gibi atıklarla beslenen larva ortaya çıkar. Bir ya da iki hafta içinde larva koza örecek ve bundan sonraki bir ila iki hafta boyunca pupa evresini geçirecektir. Yetişkin pireler ortaya çıktığında, bir kan kaynağı sağlamak için derhal bir konak bulmak zorundadır.
Pireler, belirli bir konak türünde özelleşme eğilimi gösterir. Köpeğinizde bulacağınız pire, normal olarak insanlardan beslenen bir tür olmayacaktır; ancak daima istisnalar vardır.
Önleme
Pire infestasyonunu başlangıçta önlemek, daha sonra ortadan kaldırmaya çalışmaktan çok daha iyidir. Ne yazık ki, zaten var olanı buluncaya kadar, pire infestasyonu kaynağını tahmin etmek güçtür.
Kuytu köşeler, çatlaklar ve döşeme kaplı mobilyalara özel ilgi göstererek elektrik süpürgesiyle yapılan dikkatli bir temizlik, yumurtalar, larvalar ve kozaları uzun bir süre için ortadan kaldıracaktır.
Daha önce evinizde hiç pire olmadıysa, köpeğiniz tarafından dışarıdan taşınmaları, en olası giriş yollarıdır.
İnfestasyonun belirli bir yere (örneğin bir arkadaşın evi) gittikten sora başladığını biliyorsanız, bu durumda gelecekte belirli bir yerden eve her döndüğünde, ona banyo yaptırmalı ve tüylerini taramalısınız. İnce dişli bir tarak kullanın ve pirelerin boğulması için elinizde sabunlu su bulundurun.
Dışarıdaki kaynak evinizin önündeki çimenlik kadar yakınsa, bu durumda, pire mevsiminde fazladan önlemler almak dışında yapabileceğiniz pek az şey vardır.
Belirtilerin fark edilmesi
Derisini çok fazla kaşıdığında ya da ısırdığında veya deri döküntüleri geliştiğinde, köpeğinizde pire olduğundan emin olabilirsiniz. Tüylerinde ya da yatağında yumurtalar ya da pire pisliği (sindirilmiş olan kanın koyu renkli, sert tanecikleri) bulunması da iyi bir göstergedir.
Tedavi
Veteriner hekiminiz, pirelerin ve yumurtalarının hızla ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak birkaç tedavi önerebilir. Bunlar çoğunlukla yetişkin pireleri öldürerek (ve evcil hayvanınızı yürüyen bir pire için ölüm tuzağına dönüştürerek!) ya da larvaları zayıflatarak işlev görmektedir.
Tedavinin pireleri çoğunlukla yaşam evrelerinden yalnızca birinde etkilemesi nedeniyle, herhangi bir tedavinin, köpeğinizin yatak örtülerinin dikkatle temizlenmesiyle desteklenmesi önemlidir.
Pire tedavisine dair ürünlere veteriner hekiminizden de ulaşabilirsiniz Her zamanki gibi, hayvanınızda herhangi bir tedaviye başlamadan önce daima veteriner hekiminize danışmanız mantıklı olacaktır.