Kısırlaştırmanın yararları
Kısırlaştırma ve kastrasyon, kedinizin üremesini olanaksız hale getiren cerrahi prosedürlerdir. Kısırlaştırma, dişi kedinin yumurtalıklarının çıkarılması ve kastrasyon da, erkek kedinin testislerinin çıkarılmasıdır. Kısırlaştırma, hem erkek hem de dişi kediler için uygulanan prosedürü tanımlamaktadır.
Evin dışında yaşayan bir kediniz ya da evin içinde yaşayan çok sayıda kediniz varsa, kedinizi kısırlaştırmayı ciddi olarak düşünmelisiniz. Dünyada inanılmaz derecede büyük bir başı boş kedi popülasyonu vardır. Bunların çoğu barınaklarda ya da sokaklarda kalmakta ve sahiplenilmemeleri durumunda, uyutulmakta ya da travma, açlık veya elementlere maruz kalmaları nedeniyle ölmektedir.
Çiftleştirmeyi planlamadığınız ve tüm yavru kedilere ev bulmak için kendinize güvenmediğiniz (bir dişi kedi yılda 15-20 yavru dünyaya getirebilmektedir) takdirde, gerçekleştireceğiniz en sorumlu davranış kedinizi kısırlaştırmaktır.
Kısırlaştırmanın yararları
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Bu prosedür ayrıca sakıncalı bulabileceğiniz pek çok davranışı da ortadan kaldıracaktır. Kısırlaştırılmayan bir dişi kedi, yılda üç-dört kez kızgınlık dönemine girecektir. Bu dönemde kedi sürekli olarak miyavlayacak ya da evin dışına çıkmaya çalışacaktır.
Bir dişi çiftleşme olmaksızın birkaç kez kızgınlık dönemine girdiğinde, bu kedide depresyon, iştahsızlık, ishal ve kusma gibi sorunlar gelişebilmektedir. Kısırlaştırma, bu tür tüm davranışları ortadan kaldıracaktır.
Erkekler
Erkek kedilerde de kısırlaştırma büyük yarar sağlamaktadır. Testis kanseri riskini ortadan kaldırmakta ve erkek kedi sahibi olmayı güçleştirebilen pek çok davranışı önlemektedir.
Kısırlaştırılmış erkek kediler kendi özel alanlarına daha az düşkündür; bu alanlarını işaretlemek için nadiren idrarını kullanacak ve idrarının pek güçlü bir kokusu olmayacaktır. İki erkek kediniz varsa, kedilerinizin kısırlaştırılması, kavgalarının sayısını çarpıcı bir biçimde azaltacaktır. Gerçekten de kısırlaştırılmış kediler genellikle çok daha usludur ve idare edilmeleri daha kolaydır.
Operasyon
Gerçekleştirilecek prosedür için her iki cinsiyette de aynı hazırlıklar yapılmaktadır. Cerrahi girişimden yaklaşık 12 saat öncesinden itibaren kedinize mama vermemelisiniz.
Kediye genel anestezi uygulanmakta ve komplikasyon gelişmediğinden emin olmak için gözlem ekipmanına bağlanmaktadır. Daha sonra bir kesi yapılarak; dişi kedilerde yumurtalar ve bazen de rahim; erkek kedilerde de testisler çıkarılmaktadır. Bunun ardından, yapılan kesi içeride gizli olarak atılabilen dikişlerle kapatılmaktadır.
Dişi kediler için daha büyük bir kesi gerekli olması nedeniyle, dişi kedilerin bir ya da iki gün klinikte kalması gerekebilirken, erkek kediler genellikle aynı gün eve gönderilmektedir.
Operasyondan sonra
Veteriner hekiminiz, dikişleri dişleyerek çiğnemesini önlemek için kedinize bir elizabeth başlığı takabilir. Yarada şişme, yırtılma, kanama ya da akıntı belirtileri görülmediğinden emin olmak için gözünüzü kediden ayırmamanız gerekecektir.
Bu semptomlardan herhangi birinin ortaya çıkması halinde, derhal veteriner hekiminize bilgi vermelisiniz. Kediler kısırlaştırma operasyonundan sonra çoğunlukla tamamen iyileşmektedir ve veteriner hekim bir ya da iki hafta içinde dikişlerini alacaktır.
İyileşme döneminde, kedinizin içmesi için bol miktarda su bulunduğundan, yatağının temiz ve rahat bir ortamda dinlenme olanağı olduğundan emin olmalısınız.
Bir kedinin kısırlaştırılması için en uygun zaman oldukça tartışmalı bir konudur. Veteriner hekimlerin çoğu, kediniz cinsel olgunluğa ulaşmadan, altı ila sekiz aylık olduğunda kısırlaştırılmasını önermektedir. Veteriner hekiminize kediniz için ne önerdiğini sorunuz.
Yan etkiler
Kısırlaştırıldıktan sonra, kedilerin hormon dengesinde metabolizmanın yavaşlamasına neden olan bir değişiklik olmakta ve bu da, kediyi kilo almaya eğilimli hale getirmektedir.